marți, 8 aprilie 2008

Primăria cade, dar nu se predă proprietarilor

  • Familia Neamţu are mari şanse să cîştige pînă la alegeri clădirea din A. I. Cuza, nr. 7

Noul primar al Craiovei nu se va putea bucura prea mult de scaunul de edil-şef al Băniei. Şi asta pentru că actualul sediu central al Primăriei Craiova, situat pe strada A.I Cuza nr. 7, este revendicat de o parte a celor ce-i moştenesc pe foştii acţionari ai Băncii Comerţului, cei care au ridicat impozanta clădirea din buricul Băniei.


Moştenitorii, pe numele lor Alexandru Missirliu, Constantin Missirliu, Stănică Bortnovschi, toţi din Bucureşti, Ştefan Dominic Bortnovschi, actualmente aflat în Franţa, Ioana Bortnovschi, cu domiciliul în SUA, Şerban Constantin Neamţu, care locuieşte în Timişoara, Alexandru Becherescu din Craiova au început demersurile de a intra în posesia clădirii încă din 2001, cînd au notificat municipalitatea în baza legii 10/2001, solicitînd „restituirea în natură a cotei parte ce ni se cuvine din bunul imobil-sediul social al Băncii Comerţului SA situat în Craiova, strada A.I. Cuza nr.7”. În afara celor enumeraţi mai sus, mai există alţi doi moştenitori – Niculina Neamţu şi Tudor Neamţu – care nu au depus notificări în baza legii privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv.

După cinci ani răspunde şi Primăria
Cu toate demersurile întreprinse pe vremea fostului primar al Craiovei, Vasile Bulucea, moştenitorilor le-a fost imposibil să intre în posesia clădirii. Chiar dacă notificarea către Primărie s-a făcut la jumătatea anului 2001, la sfîrşitul 2002 moştenitorii nu primiseră nici un răspuns din partea municipalităţii craiovene. Mai mult, cuplul Bulucea-Miulescu s-a purtat cu moştenitorii ca pe vremea Anei Pauker. În 2005, moştenitorii cheamă în judecată Primăria Craiova pentru a-i obliga pe aceştia să emită o dispoziţie de restituire în natură. Un an mai tîrziu, Primăria Craiova emite dispoziţia nr. 8425/26.04.2006 prin care respinge cererea privind „restituirea în natură sau acordarea de măsuri reparatorii pentru imobilul situat în str. A.I. Cuza, nr.7”.

“Nu fac dovada dreptului de proprietate”
Eminenţa cenuşie a primăriei, am numit-o aici pe secretara Nicoleta Miulescu, susţine că moştenitorii nu au făcut dovada că actualul sediu central al municipalităţii ar fi aparţinut Băncii Comerţului. „Calitatea de acţionari ai Băncii Comerţului Societate Anonimă - Craiova, nu îi îndreptăţeşte pe solicitanţi la restituirea în natură sau acordarea de măsuri reparatorii, avînd în vedere faptul că nu fac dovada dreptului de proprietate al persoanei juridice asupra imobilului revendicat, nedepunînd la dosarele de notificare acte translative sau constitutive de drepturi care să confere Băncii Comerţului calitatea de proprietar al imobilului situat în Craiova, str. A.I. Cuza, nr 7, în temeiul stipulat de art. 23 din legea 10/2001-republicată”, se spune în dispoziţia semnată de primarul Antonie Solomon şi Nicoleta Miulescu. Mai mult, reprezentanţii municipalităţii afirmă că “solicitanţii nu dovedesc calitatea de proprietar a persoanei juridice emitentă a acţiunilor asupra imobilului, avînd în vedere faptul că în Buletinul Clădirii nr. 15 întocmit la recensămîntul realizat în anul 1948, figurează ca proprietar Banca Naţională Dolj, iar imobilul avea regimul juridic de instituţie publică. Tot în Buletinul Clădirii se precizează că Banca Comerţului se afla în lichidare, iar construcţia nu avea destinaţie de bancă, ci era ocupată de Direcţia 3 regională CFR şi Serviciul F3 Regional CFR, care aveau calitatea de chiriaşi din data de 15.11.1945 şi achitau chiria Băncii Naţionale a României, inclusiv la nivelul anului 1948”.
Moştenitorii vin cu documente
Dispoziţia municipalităţii a fost contestată în instanţă de către moştenitori. Aceştia afirmă că au făcut dovada faptului că sînt îndreptăţiţi la restituire prezentînd o serie de documente eliberate de Arhivele Naţionale, din care reiese fără dubii că sediul actual al primăriei aparţine fostei Bănci a Comerţului: “Considerăm această dispoziţie precum şi motivarea sa ca fiind nelegală. Imobilul în cauză a aparţinut Băncii Comerţului SA Craiova, iar preluarea sa în baza decretului nr. 92/1950 este nelegală, întrucît actul normativ respectiv se referea la imobile cu o destinaţie anume, respectiv fond de locuinţe.(…) Solicităm restituirea în natură a imobilului, întrucît acesta a fost preluat fără titlul de stat. Învederăm, de asemenea că Banca Comerţului SA - Craiova a fost înfiinţată în anul 1897 din iniţiativa autorului Constantin Neamţu, avînd caracterul unei afaceri de familie, împrejurarea demonstrată şi de strînsele relaţii de familie ale autorilor noştri, principalii acţionari(...) În dovedirea cererii noastre înţelegem să ne folosim de proba cu acte şi expertiza tehnică de specialitate”. Procesul dintre Primărie şi moştenitori a fost strămutat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe de la Craiova la Timişoara.
Missirliu: „Bulucea şi Solomon au fost la fel de cîinoşi”
Unul dintre moştenitori, Alexandru Missirliu, s-a declarat revoltat de modul în care s-au purtat în tot acest timp autorităţile din Craiova. „S-au comportat cu duşmănie şi cu dispreţ. Atît Bulucea, cît şi Solomon au fost la fel de cîinoşi. Dacă vom cîştiga, vom vedea ce facem cu clădirea. Să ajungem noi acolo. Mă bucur că procesul a fost strămutat la Timişoara”, ne-a declarat Missirliu.
Solomon: “O rezolvăm, că nu mai luăm fonduri!”
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, spune că în cazul în care moştenitorii vor cîştiga şi se va mai afla în fruntea Primăriei Craiova, nu va renunţa în ruptul capului la clădire. „Avem un litigiu cu moştenitorul unuia dintre foştii acţionari ai băncii, care a funcţionat în clădire acum 100 de ani. Dacă va cîştiga în instanţă, va trebui să-l despăgubim ca să fim proprietari deplini ai clădirii“, a spus Solomon. Situaţia actuală nu-i convine nici edilului-şef, pentru că în condiţiile în care clădirea stă să cadă, nu poate să facă nimic pînă la finalizarea litigiului. “Nu putem accesa nici un fond pînă nu rezolvăm acest litigiu”, a conchis Solomon.

Proiectată de Mincu, evaluată la 20 de milioane de dolari
Clădirea fostei Bănci a Comerţului, acum sediul Primăriei Craiovei, a fost proiectată de arhitectul Ion Mincu. Clădirea a fost terminată în 1916 de către Constantin Iotzu, elevul lui Mincu. Clădirea are un interior bogat decorat cu stucaturi, vitrouri, mozaicuri veneţiene şi grilaje de fier forjat. Moştenitorii au estimat valoarea imobilului, în 2002, la suma de 20 de milioane de dolari.


Niciun comentariu: